EMBA

EMBA: Ghidul complet pentru obținerea succesului în afaceri

Piața afacerilor este o lume în care evoluția continuă este norma, iar competitivitatea înseamnă totul. Astfel, nu mai este de ajuns doar să ai studii superioare. Ca profesionist care își dorește să se remarce în acest domeniu, trebuie să ai mereu ascuns în mânecă un avantaj strategic.

Așadar, pentru cei cu ambiții mari și dorința de a-și accelera ascensiunea în această lume, un Executive Master of Business Administration (EMBA) poate reprezenta cheia succesului. 

Ce este acest program și cu ce te poate ajuta? Hai să aflăm!

See English Version of the page.

Ce înseamnă EMBA?

Executive Master of Business Administration (EMBA) este o formă de învățământ postuniversitar, concepută special pentru profesioniștii cu experiență managerială sau antreprenorială, care doresc să-și consolideze cunoștințele de business și să-și dezvolte abilitățile de lider. Acest program se concentrează pe aplicarea practică a teoriei în mediul de afaceri actual și se adresează celor care doresc să-și continue educația fără a-și întrerupe cariera.

Curriculumul și structura cursului într-un program EMBA

Curriculumul și structura cursului într-un program EMBA variază în funcție de instituție, dar în general, aceste programe urmăresc să dezvolte cunoștințe avansate în domeniul afacerilor, să îmbunătățească abilitățile de leadership și să faciliteze networking-ul la nivel executiv.

Iată care sunt componentelor comune și ce ar putea cuprinde curriculumul și structura cursului într-un program EMBA:

 • Cursuri fundamentale de afaceri: Programul începe adesea cu cursuri fundamentale care acoperă aspecte esențiale ale afacerilor, precum contabilitatea, finanțele, managementul resurselor umane, marketingul și diverse operațiuni;
 • Cursuri avansate și specializări: Pe măsură ce programul avansează, participanții au oportunitatea de a se specializa în domenii specifice ale afacerilor, cum ar fi managementul strategic, inovarea și antreprenoriatul, conducerea schimbării, guvernanța corporativă sau managementul global;
 • Leadership și dezvoltare personală: Un aspect crucial al programului EMBA este dezvoltarea abilităților de leadership și de gestionare a echipei. Aceste cursuri pot include instruire practică, studii de caz, coaching și dezvoltare personală;
 • Proiecte de consultanță sau proiecte de cercetare: Multe astfel de programe includ proiecte de consultanță în care participanții lucrează cu organizații reale pentru a rezolva probleme de afaceri sau proiecte de cercetare, care le permit să exploreze subiecte relevante pentru afacerile sau industria lor;
 • Rezidențe sau moduri de studiu îmbinat: Multe programe EMBA sunt concepute pentru profesioniști care lucrează și oferă programe de studiu flexibile, care pot include rezidențe periodice sau sesiuni de weekend, cursuri online și alte modalități de învățare flexibile;
 • Internaționalizare și globalizare: În contextul unei economii globale, programele de acest fel includ adesea componente internaționale, cum ar fi călătorii de studiu, sesiuni de cursuri în străinătate sau colaborări cu instituții de învățământ din alte țări;
 • Proiecte de management executiv: Unele EMBA-uri includ proiecte specifice de management executiv, care pot implica gestionarea unui portofoliu de proiecte sau activități strategice pentru o organizație reală sau simulată.

Astfel, curriculumul și structura cursului într-un program EMBA sunt proiectate pentru a oferi participanților o perspectivă amplă asupra afacerilor și a leadershipului, prin intermediul oportunităților practice de a aplica ceea ce învață și de a-și dezvolta abilitățile într-un mediu de învățare interactiv și colaborativ.

Tipuri de Programe EMBA

tipuri de programe emba

Există diverse tipuri de programe EMBA, adaptate pentru a corespunde nevoilor și preferințelor diferitelor categorii de profesioniști. 

Iată câteva tipuri comune de astfel de programe:

Programul tradițional la fața locului

Acesta este cel mai obișnuit tip de program EMBA, în care participanții se întâlnesc periodic pentru sesiuni de predare într-un mediu de campus. Programul poate fi structurat astfel încât să se desfășoare în weekend-uri sau seara, pentru a permite profesioniștilor să continue să lucreze în timp ce studiază.

Programul modular

Acest tip de program este conceput pentru profesioniștii care nu pot să participe la sesiuni de predare în mod regulat. În loc să aibă cursuri săptămânale sau de weekend, programul modular EMBA constă în module intensive de studiu, de obicei, înlocuind sesiunile tradiționale de cursuri.

Programul online

Programele EMBA online sunt ideale pentru profesioniștii care doresc să-și continue educația, dar care nu pot participa la cursuri tradiționale la fața locului din diverse motive, cum ar fi locația geografică sau responsabilitățile de serviciu. Aceste programe oferă flexibilitate maximă, permițând participanților să-și organizeze studiul în funcție de propriul program.

Programul personalizat

Unele școli oferă EMBA personalizate, care sunt adaptate nevoilor și programului fiecărui participant. Acest tip poate include o combinație de sesiuni de predare la fața locului, cursuri online și proiecte individuale sau de grup.

Programul internațional

Pentru profesioniștii care doresc să-și dezvolte perspectiva globală și să înțeleagă afacerile la nivel internațional, există EMBA internaționale care implică călătorii internaționale, programe de schimb și colaborare cu școli de afaceri și organizații din întreaga lume.

Beneficiile unei diplome EMBA?

Obținerea unei diplome Executive Master of Business Administration (EMBA) poate aduce numeroase beneficii profesionale și personale. Iată câteva dintre aceste avantaje:

Avansare în carieră

Diplomele EMBA pot accelera avansarea în carieră. Absolvenții acestor mastere sunt adesea luați în considerare pentru poziții de conducere superioare și pentru roluri de decizie strategică.

Dezvoltarea abilităților de leadership

Programele EMBA se concentrează pe dezvoltarea abilităților de leadership și de management strategic. Absolvenții sunt pregătiți să preia responsabilități mai mari și să conducă echipe în mod eficient.

Extinderea rețelei profesionale

Participanții interacționează cu colegi din diferite industrii și cu experiențe diverse. Acest aspect le permite să-și extindă rețeaua profesională, să învețe din perspective variate și să stabilească legături valoroase în lumea afacerilor.

Cunoștințe avansate în afaceri

Programul EMBA oferă cunoștințe avansate în domenii precum finanțe, marketing, strategie și operațiuni. Absolvenții capătă o înțelegere profundă a complexităților afacerilor, ceea ce îi face mai eficienți în luarea deciziilor critice.

Abordarea problemelor complexe

Prin participarea la proiecte de consultanță și analiza studiilor de caz, absolvenții devin capabili să abordeze problemele complexe ale afacerilor cu o viziune strategică și o înțelegere profundă.

Creșterea credibilității profesionale

Deținerea unei diplome EMBA adaugă o notă de credibilitate profesională. Aceasta este un indicator al angajamentului față de dezvoltarea personală și profesională și confirmă abilitățile și cunoștințele avansate ale titularului.

Flexibilitatea programului

Masterele de acest fel oferă adesea flexibilitate pentru profesioniștii care lucrează. Programul poate fi adaptat la programul ocupat al participanților, permițându-le să își păstreze pozițiile de muncă în timp ce își urmează studiile.

Oportunități networking global

Unele programe EMBA includ oportunități de schimb internațional și sesiuni de networking global. Aceste experiențe îi expun pe absolvenți la diverse culturi de afaceri și le oferă posibilitatea de a interacționa cu lideri și profesioniști din întreaga lume.

Cum să alegi EMBA-ul potrivit pentru tine?

Alegerea unui program Executive MBA este o decizie importantă și trebuie să fie în concordanță cu obiectivele tale profesionale și personale. Iată câteva sfaturi pentru a-l alege potrivit pentru tine:

Stabilește-ți obiectivele personale și profesionale

Identifică clar de ce dorești să urmezi un program EMBA. Este posibil să vrei să avansezi în carieră, să-ți dezvolți abilitățile de leadership sau să-ți schimbi domeniul de activitate.

Analizează experiența și reputația instituției de învățământ

Caută instituții de învățământ cu reputație solidă și cu experiență în oferirea de programe EMBA. Verifică recenziile și feedback-ul de la foști studenți pentru a obține o perspectivă despre calitatea programului.

Examinează curriculumul 

Analizează conținutul curriculumului pentru a te asigura că acoperă domeniile de interes pentru tine. Verifică dacă există oportunități pentru specializări sau proiecte practice care să se potrivească cu direcția ta de carieră.

Verifică calitatea facultății

Interesează-te despre profesorii și instructorii implicați în program. Experiența lor în industrie și calitatea predării sunt esențiale pentru o înțelegere solidă a subiectelor.

Evaluează metodele de predare și structura programului

Alege un master cu o structură care se potrivește cu programul tău de lucru și cu stilul tău de învățare. Fii conștient de programul cursurilor, a rezidențelor și a altor componente ale proiectului.

Caută oportunități de networking și colaborare

O rețea de contacte valoroasă poate fi unul dintre cele mai mari avantaje ale unui program EMBA. Alege un master care facilitează interacțiunea cu profesioniști din industrie și oferă oportunități de networking.

Consideră aspectele logistice

Gândește-te la locație, durata programului și orarul cursurilor. Asigură-te că poți să-ți integrezi participarea la acesta în viața ta profesională și personală.

Verifică condițiile de admitere și cerințele

Asigură-te că îndeplinești cerințele de admitere și că ai acces la resursele necesare pentru a face față cu succes programului.

Cât costă un EMBA și care sunt cerințele de intrare?

cerinte intrare emba

Costul unui Executive Master of Business Administration (EMBA) variază semnificativ în funcție de instituție, locație și durata programului. În general, costurile pot varia între 20,000 și 200,000 de euro sau mai mult. Aceste sume pot include taxele de școlarizare, materialele didactice, cazarea și alte cheltuieli.

Cerintele de intrare pentru un astfel de program depind, de asemenea, de instituție, dar în mod obișnuit includ:

Experiență profesională

Participanții la programele EMBA sunt, în general, profesioniști cu experiență considerabilă în domeniul afacerilor. Cerințele de experiență pot varia, dar mulți candidați au între 8 și 15 ani de experiență.

Educație anterioară

Un astfel de mastre poate solicita o diplomă de licență sau un echivalent într-un domeniu relevant. Unii candidați pot fi acceptați pe baza experienței lor profesionale și a realizărilor anterioare.

Scrisoare de intenție 

Candidațiilor le este desea solicitat să scrie o scrisoare de intenție în care să explice motivele pentru care doresc să urmeze un EMBA și cum se încadrează acesta în planurile lor de carieră.

Recomandări

Majoritatea prgramelor EMBA solicită recomandări de la profesioniști care pot evalua abilitățile și contribuțiile candidatului în mediul de afaceri.

Interviu

Un interviu poate fi o parte a procesului de admitere pentru a evalua motivarea, abilitățile de comunicare și potrivirea candidatului cu programul.

Teste standardizate

Unele programe pot solicita teste standardizate, cum ar fi GMAT sau GRE, dar aceasta nu este o cerință universală.

Cui se adresează programele EMBA?

Programele Executive Master of Business Administration (EMBA) sunt concepute pentru profesioniști cu experiență și lideri în domeniul afacerilor care doresc să-și dezvolte abilitățile de management și leadership. Aceste programe se adresează unei categorii specifice de participanți, iar grupul țintă include:

 • Manageri cu experiență;
 • Antreprenori și proprietari de afaceri;
 • Profesioniști cu aspirații de leadership;
 • Specialiști cu experiență în domenii specifice;
 • Profesioniști care doresc să-și schimbe cariera.

Principalele diferențe dintre EMBA și MBA

Executive Master of Business Administration (EMBA) și Master of Business Administration (MBA) sunt două programe de studii postuniversitare în domeniul afacerilor, dar există diferențe semnificative între ele. Iată câteva dintre principalele diferențe:

Experiența profesională

 • EMBA: Este conceput pentru profesioniștii cu experiență considerabilă în domeniul afacerilor. Participanții au, de obicei, între 8 și 15 ani de experiență;
 • MBA: Este destinat atât absolvenților recenti, cât și profesioniștilor cu experiență. MBA poate fi urmat direct după absolvirea licenței.

Program de studii și structură

 • EMBA: Este conceput pentru a se potrivi cu programul profesioniștilor activi. Sesiunile de cursuri pot avea loc în weekend-uri sau în alte perioade care să permită angajaților să continue să lucreze;
 • MBA: Are o structură mai flexibilă și poate fi un program full-time, part-time sau online. Este adesea accesibil și pentru cei care nu au experiență de muncă extinsă.

Durata programului

 • EMBA: De obicei, durează între 18 luni și 2 ani, dar există și programe mai scurte;
 • MBA: Durata poate varia semnificativ, de la 1 an la 2 ani sau chiar mai mult, în funcție de tipul de program ales.

Focus pe leadership și experiență practică

 • EMBA: Pune un accent semnificativ pe dezvoltarea abilităților de leadership și adesea implică proiecte practice și studii de caz legate de experiența profesională a participanților;
 • MBA: Furnizează o perspectivă mai amplă asupra afacerilor și poate să ofere o mai mare varietate de opțiuni de specializare.

Participanții și networking

 • EMBA: Grupurile de participanți sunt, în general, mai mici și mai diverse în ceea ce privește experiența și pozițiile de management;
 • MBA: Adună o gamă mai diversă de participanți, inclusiv absolvenți recenți, ceea ce poate oferi o varietate mai mare de perspective și idei.

Cerințe de admitere

 • EMBA: Solicită o experiență semnificativă de lucru și pot pune mai puțin accent pe teste standardizate;
 • MBA: Poate avea cerințe mai flexibile și poate include un accent mai mare pe testele standardizate precum GMAT sau GRE.

Așadar, alegerea unui program EMBA este o decizie importantă, iar profesioniștii ar trebui să-și evalueze cu atenție obiectivele și nevoile individuale pentru a găsi programul care se potrivește cel mai bine cu aspirațiile lor de carieră și cu stilul lor de viață. 

Alina Toader

Alina Toader

Sunt Alina Toader Country Manager CITY College, University of York Europe Campus și coordonez în Romania programul Pan European Exec. MBA, programul MBA cu diplomă dublă de la Universitatea York, Uk și Universitatea Strasbourg.

Articole scrise de acest autor